maandag 17 augustus 2009

Pluspunten Van Lenen

Leningen hebben, zoals alle dingen, plussen en minnen. Het voordeel van lenen is echter wel heel duidelijk. Je krijgt direct wat je wilt hebben, in plaats van er maanden op te wachten of zelfs jaren als je voor iets groots gaat sparen.

Lenen zonder goede reden kan vanzelfsprekend ook niet de bedoeling zijn. Of je het nou op korte termijn of lange termijn wilt gaan doen, het is geen goed idee. Toch zijn er ook momenten dat een lening gewoon wel verstandig is.

Je kunt misschien denken dat je altijd al het geld bij elkaar moet hebben voordat je iets gaat kopen. Maar hoe moet je dan bijvoorbeeld ooit een huis kopen? Probeer maar eens een paar ton bij elkaar te sparen. Een lening is dan ook te staven op het moment dat het onderpand van de lening gaat stijgen in waarde.

Deze regel is echter ook al vaak verknipt en misbruikt. Denk bijvoorbeeld eens aan de aandelen lease affaires waarvan we allemaal hebben gehoord. Bij aandelen lease plannen werd er een lening afgesloten voor het leasen van aandelen. Je kocht die aandelen dus niet eens, je leasde ze...

Het probleem bij die ingewikkelde plannen was dat de structuur zodanig was dat een consument praktisch geen enkele mogelijkheid had om er fatsoenlijk uit te komen vanwege draconische commissiestructuren. Partijen kregen dan wel een tik op hun vingers, maar die tik heeft veel te lang op zich laten wachten en het kostte duizenden mensen verschrikkelijk veel geld.

Wanneer iets veel te goed lijkt om waar te zijn, ga er dan maar vanuit dat het dat ook is. Wat je dan minimaal moet doen is de materie nauwgezet bestuderen zodat je een gefundeerde beslissing kunt nemen. Het is beter om nu onderzoek te doen naar het beste leenproduct of spaarproduct, dan dat je later op de blaren moet zitten.

Ben je geinteresseerd in geld sparen, lees er meer over op de link in dit artikel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten