zondag 16 augustus 2009

Goedkope Lening Types

Een goedkope lening kun je in allerlei smaken vinden. Maar er zijn een aantal types waarvan in de volksmond wordt gezegd dat het een goedkope lening is. Laten we eens kijken in hoeverre dit correct is.

De eerste goedkope financiering die we onder de loep nemen is de basishypotheek. Dit leningtype is enkele jaren terug zelfs gekozen als hypotheek product van het jaar. Hij werd toen verkozen vanwege zijn lage rente, een lange rente vast periode en de afwezigheid van de anders zo normale bijproducten die de winstgevendheid voor hypothgeekverstrekkers ophoogt.

Dus het klinkt goed. Maar er is iets dat niet erbij wordt vermeld.

Een basishypotheek vermeld er niet bij dat de boete aanzienlijk is wanneer deze tussentijds wordt afgelost. Een aantal basis hypotheken berekenen zelfs boete dat je de hypotheek aflost door je huis te verkopen. Dit wordt bij elke andere hypotheek niet als iets verkeerds gezien, maar bij de goedkope hypothecaire leningen die worden getypeerd als basis hypotheken kost dit je gewoon geld.

Omdat starters nogal vaak hun huis weer verkopen zet de basishypotheek de rente lang vast, zodat starters flink aan het betalen komen zodra ze gaan verhuizen. Bij een verhuizing kost het namelijk weer extra geld om van die rentevastperiode af te komen. Die lening is dus helemaal niet zo goedkoop, ook al wordt deze wel zo verkocht.

Een hypothecair doorlopend krediet is de tweede goedkope lening die we onder de loep nemen. Omdat een woning als onderpand dient is de rente voor dit type doorlopend krediet laag. De kosten zijn bij dit krediet redelijk laag en er zitten weinig tot geen addertjes verborgen in de voorwaarden. We hebben met dit product dan ook aanmerkelijk minder moeite als met de zogenaamde voordelige basis hypotheek.

Het probleem met een doorlopend krediet is echter altijd hetzelfde. Dit soort kredieten zijn vaak ontzettend duur omdat de mensen het gewoon te lang laten doorgaan. Het lijkt misschieneen goedkope kredietvorm, een doorlopend krediet, maar het probleem is dat de aflossing vaak niet dichterbij komt. Het gevolg is dat er heel wat geld wordt weggegooid aan rente. Rente die niet betaald had hoeven worden als er gewoon een plan was gemaakt voor de aflossing, ook al was het nog zo'n klein bedrag.

De boodschap voor goedkoop geld lenen is simpel. Niet alles is goud wat er blinkt, maar voor de oplettende leningnemer zijn er wel degelijk kansen. Het gaat echter om kijken, vergelijken en weten waar je het over hebt. Rente besparen is eenvoudig als je straks gaat zien hoe makkelijk het is om leningen naast elkaar te leggen met de kennis die je nu hebt.

Meer weten over goedkoop krediet, lees er meer over op de link in dit artikel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten