maandag 13 juli 2009

Ook in 2009 Nog Lenen Met BKR

Een lening krijgen was tien jaar geleden nog een stuk lastiger. Nu, in 2009, is een lening krijgen met BKR simpeler dan ooit. Er zijn ook veel meer gespecialiseerde aanbieders als vroeger. Er zijn nog mogelijkheden genoeg, al zou je dat niet zeggen als je al het nieuws volgt over de recente bankencrisis en kredietproblemen.

Met de subprime hypotheken voorop liep lenen in Amerika totaal uit de hand. Hiermee werd de kern gelegd van de kredietcrisis. Lenen kon altijd, ook als je een slechte BKR registratie had staan, of zoals men daar zegt, een bad credit score had. Veelal werden leningen zelfs verstrekt zonder bewijs van bezit of inkomen, waardoor ook mensen die de verantwoordelijkheid en maandlasten niet aankonden toch een lening kregen.

Wanbetaling ging flink omhoog omdat mensen hun hypotheken en leningen door een slechte credit score niet meer konden betalen. In Nederland gebruiken wij onze pin pas, in Amerika wordt de creditcard gebruikt voor aankopen. Ook met creditcards werd de schuld rap opgebouwd. Ook hierbij werden leningen verstrekt zonder onderpand of met een veel te laag onderpand.

Banken zijn hier inmiddels aardig mee op de koffie gekomen. Een lening met BKR krijgen is nog wel mogelijk in 2009, en ook in 2010, ondanks de malaise. De acceptatie eisen zouden wellicht strenger kunnen worden, maar naar verwachting zal dit ook wel meevallen. Omdat wij sowieso al strengere acceptatie voorwaarden hadden bij leningen en hypotheken is de schade hier nog enigszins beperkt gebleven.

Banken in Nederland hebben veel minder problemen ondervonden van wanbetalers vanwege BKR problemen. Dat banken hier omvielen was veelal te wijten aan hun investeringen en leningen aan banken in het buitenland. Door de massale problemen bij buitenlandse banken vielen de opbrengsten uit investeringen zo tegen dat men in gevaar kwam. Dit heeft wel zijn weerslag gehad op acceptatie eisen, maar niet zodanig dat het bizar veel strenger is geworden.


Om genoeg informatie over leningen te verzamelen om ook een BKR lening in 2009 te krijgen, surf naar het artikel in de link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten