woensdag 15 juli 2009

Het einde van het minikrediet?

De overheid heeft weer een briljant plan uitgedacht voor het reguleren van de kredietmarkt. Toegegeven, het is niet de hele overheid. Alleen de grote geesten van de SP. Dit keer is het niet de kredietmarkt in zijn geheel, alleen de minilening via sms moet worden geslachtofferd.

Door het slim aan te pakken heeft het in het verleden vaak geleken alsof de overheid de reddende engel was. Laten we nog niet eens in beschouwing nemen dat de overheid elk jaar weer meer budget nodig heeft en dat Wouter Bos gigantisch de boot in is gegaan met een ongelukkige bank overname van belastinggeld. Het blijkt uit deze gang van zaken wederom dat een overheid niet de vaardigheden bezit om een bedrijf te runnen, laat staan winstgevend te zijn in de huidige kredietmarkt.

Het ongelukkige idee dat ten grondslag ligt aan het plan om de minilening te verbieden is dat het rentepercentage te hoog is. Volgens het NIBUD komt het jaarlijkse rente percentage neer op 600 procent voor sommige minileningen. En de SP hoeft niet lang na te denken om alles af te schuiven op de kapitalisten.

De vraag is echter, wat is er in vredesnaam mis met het verstrekken van een bijzonder snelle minilening via sms en het tellen van een bepaald rentepercentage. We leven in een vrij land en elke ondernemer mag zijn of haar diensten aanbieden voor de prijs die hij of zij goed acht. Maar de SP vindt dat hele vrijheid idee maar niks.

Nog los van politieke voorkeuren van de schrijver mag het duidelijk zijn dat de inperking van de marktvrijheid ertoe leidt dat niemand erop vooruitgaat. Het is van de zotte dat er een overheidspartij denkt te moeten ingrijpen omdat er zogenaamd teveel geld aan wordt verdiend. Laat de markt vrij, zodat een ondernemer een prijs kan vragen en een consument kan bepalen of hij of zij het daar wel of niet mee eens is.

Om meer te weten te komen over de voor- en nadelen van een minilening, klik op de link in dit artikel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten