dinsdag 23 juni 2009

Geld lenen als ondernemer

9 van de 10 ondernemers zullen het met je eens zijn als je zegt dat geld lenen ontzettend moeilijk wordt gemaakt door banken. De selectie en kwalificatie voor leningen zijn steeds strakker geworden en een zakelijke financiering is bepaald niet zo makkelijk te verkrijgen als vroeger. Wil je ook in deze tijd nog kwalificeren voor een lening dan zul je al een ijzersterke argumentatie moeten neerleggen bij de mensen die hier over gaan.

Elke lening die je wilt krijgen, dus ook een ondernemers lening, begint met een sterk onderpand. Alle geldverstrekkers die je ooit zult zien willen een onderpand hebben voor hun lening. Hoe meer jij als leningnemer kunt bieden, hoe eerder je de lening krijgt. Een ondernemers lening krijgen wordt bijvoorbeeld alweer een heel stuk eenvoudiger op het moment dat jij onroerend goed als onderpand kunt bieden.

Maar misschien is dat je bedoeling wel helemaal niet. Als je geen huis of andere grote bezittingen hebt om als onderpand te dienen zul je met een goed ondernemingsplan op de proppen moeten komen. Het is dus tijd om in je archiefkast te gaan duiken, want je zult cijfers nodig gaan hebben om de bank te tonen. En je zult een goed toekomstplan moeten opstellen. De eerste zorg van een leninggever is tenslotte of hun geld ooit nog terugkeert en of het niet wordt verkwist.

Het is ook verstandig om je boekhouder te laten weten dat je een lening wilt gaan nemen. Wanneer je dit op tijd laat weten kunnen deze mensen zich erop instellen bij het rangschikken en maken van de cijfers. We bedoelen daar niet mee dat een accountant zou frauderen, maar er is heel wat ruimte om fiscaal een aantal zaken anders te boeken om e.e.a. gunstiger over te doen komen. Vaak zijn dit soort \'window dressing\' methodes de sleutel tot het krijgen van een lening als ondernemer waar iemand anders er misschien geen zou hebben gekregen.

Om meer te weten te komen over mogelijkheden om geld te lenen als ondernemer, kijk op de commerciƫle sites en de onafhankelijke sites zodat je een volledig beeld krijgt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten